Att börja med näthandel

En butik kräver att man tänker på rätt mycket saker, speciellt i starten och oavsett om det är en fysisk eller en nätbutik det handlar om
Här kommer jag försöka att någorlunda kortfattat gå igenom en del saker som man bör tänka på innan man sätter igång och startar upp en nätbutik.
 
Först och främst gäller det att man ha en stark affärsidé som man tror på, genom att skriva ner och formulera affärsidén hjälper det en samtidigt att behålla fokus för att kunna nå sina mål. En bra affärsidé ska tydlig beskriva syftet med företaget, vilket behov man vill fylla, vilka är det som har det behovet, vilka resurser skall användas för att lyckas och så vidare.
 
Att definiera vilken din kundgrupp man riktar sig till är också viktigt, t.ex så förstår man att köttproducenter inte har så mycket att vinna på att inrikta sig på att försöka sälja sina produkter till vegetarianer. Därför är det viktigt att veta vilka det är som mest troligt kan vara potentiella köpare. Det är även bra om man lyckas svara på så många frågor som möjligt som t.ex vart bor kunderna, hur gamla är de, vad har de för köpstyrka, ja listan kan göras lång
 
Nästa steg är att bestämma vad man ska erbjuda, detta gör man lättast genom att kolla på sin definition av sin tänkta kundgrupp och utifrån den försöker se vilka produkter de kan vara intresserade utav. Men man måste även tänka vad som passar in i butikens profil i övrigt, till exempel så ger det inte riktigt rätt intryck om en dyr exklusiv butik skulle sälja billiga varianter av sina produkter av låg kvalité. 
Oftast funkar det dock inte bara med en produkt, en butik som säljer livsmedel kan inte endast sälja mjölk så man måste även tänka på vilka produkter som behöver hänga ihop för att kunderna inte ska kännas att det saknas något som de hade förväntat sig.
 
När det kommer till det praktiska i en nätbutik så vill man att det ska vara så enkelt som möjligt för kunden att lägga en order, och även att hantera den ordern så att den kan skickas ut till kunden. Det finns en massa program ute på marknaden som kan mer eller mindre helt automatisera den processen med automatiska plocklistor, uppdaterad lagerstatus, olika varningar vid orimliga inmatningar från kunden innan ordern ens hunnit läggas med, frakthandlingar mera. Men med fler funktioner i programet följer även en större kostnad. Ibland ingår en form av ett sådant program om man hyr in sig i ett webbhotell, annars kan man antingen köpa eller hyra ett sådant.
 
Transporten är en av de viktigaste länkarna i näthandeln, utan att kunden känner sig säker på att få sin beställda vara inom en rimlig tid så går den kunden hellre ner till en fysisk butik och lämnar då oftast butiken med varan kunden ville köpa. 
Några av de största aktörerna i transportbranschen i Sverige är Posten, Schenken och DHL. Dessa kan antingen transportera varan till ett lager varifrån varorna sedan skickas vidare ut till kund vid en beställning, eller med ett mer avancerat näthandelsprogram så kan man i vissa fall slippa den omvägen och istället så skickas varan direkt till kunden.
 
Marknadsföring av en nätbutik är minst lika viktig om inte viktigare än marknadsföring av en fysisk butik, en nätbutik existerar ju endast på nätet. Som de flesta som spenderat någon längre tid på nätet. så kommer man rätt snabbt underfund med att man omöjligen kan lyckas gå igenom varenda en av de miljardtals hemsidor och länkar som finns därute. 
Därför är det bra om man registrerar ett eget domännamn, t.ex genom www.svenskadomaner.se eller www.loopia.se för att lättare kunna hittas.
Andra bra sätt att marknadsföra sig på nätet kan vara genom bloggar, annonser i nättidningar, sökmotoroptimering, annonser på andras sidar digitala nyhetsbrev eller ibland även genom traditionella medier såsom tv, tidning och radio.
Det viktigaste är att man syns där det är mest troligt att ens kundgrupp kollar.
 
För att försöka ge några goda råd till de som ska starta en nätbutik skulle jag säga följande. Låt det ta tid, planera ordentligt och var inte rädd att fråga andra vad de tycker, låt gärna en grupp människor få testa sidan innan den lanseras för att upptäcka eventuella saker som går att förbättra. Och till sist, försök att inte överdesigna sidan eller trycka fram alltför mycket information på en gång, håll utformningen enkel och lättnavigerad.