Tips
Internet inehåller enormt mycket information, all slags information. Det är så mycket information att det allra mesta av det som finns på internet är helt irrelevant för en när man söker något på internet, tex så om man vill veta öppettider för en butik så är ju information om världens största spindel rätt så irrelevant. Här kommer därför några tips på hur man effektivt söker information på internet.
Det absolut enklaste sättet är att bara gå till en sökmotor, exempelvis www.google.se och bara skriva in det man letar efter. Det finns dock en del knep för att öka sina chanser att effektivt hitta det man söker efter. Att välja bra sökord är av väldigt stor vikt när man söker på internet, att söka på huvudvärk är nog tex bättre än att söka på ont i huvudet.
Google har även en del smarta funktioner och symboler man kan lära sig använda, och kommer endast ta upp Google här då de är överlägset störst på marknaden.
Vill man söka efter något men inte vill att något speciellt skall ingå kan man använda bindestreck (-) framför ord man vill utesluta ur sökningen, tex om man söker flygplanstillverkaren SAAB men vill inte ha med biltillverkaren så lägger man till -bil i sökningen
Vill man söka med ord som hör ihop kan man istället sätta bindestreck (-) mellan orden
Man kan även söka med hela fraser och då använder man citationstecken (") vid början och slutet av frasen man vill söka på och då söker google endast efter sidor med de orden i just den följden
Källors trovärdighet
Källkritik är alltid viktigt, men hur ska man veta om det man läser på internet är stämmer eller inte?
Det man kan göra är att kolla källornas trovärdighet, då är det bra att ställa frågor som tex, vem skrev? Vem och vart publicerades det? I vilket syfte skrevs samt publicerades det?
Tex så skulle jag gissa att de flesta skulle hålla med om att den informationen en opartisk part med mycket kunskap som ger ut informationen med syfte att sprida sprida kunskap, är mer tillförlitligt än den part som har ett stort ekonomiskt intresse och ger ut informationen i huvudsak för att sälja sina egna produkter eller tjänster.
Kort om upphovsrätt
Lägger du ner mycket tid och energi på att skriva ihop en bra text, eller för att ta den där perfekta bilden. Då vill du väll inte att någon annan delar den bilden, eller texten, utan att nämna att det är du som skrivit eller tagit bilden, och på ett sätt som kan tolkas som att det är den som tagit bilden eller skrivit texten.
Som tur är så finns det något som heter upphovsrätt, men den gäller inte bara dig utan även alla andra som skapar olika verk. Därför är det inte tillåtet att "låna" någon annans bild till tex ens hemsida eller till något annat där det kan visas för många utan upphovsmannens tillstånd.
Även texter är skyddade av upphovsrätten och det är inte tillåtet att kopiera någon annans text för annat än personligt bruk, däremot får man alltid citera sålänge man anger källan.
Detta är bra att känna till då det faktiskt är brottsligt att bryta mot upphovsrätten och bryter man mot den kan man bli dömd till antingen böter eller till och med fängelsestraff.
Att hitta i framtiden
Framtiden är oftast svår att försöka förutspå, men i framtiden tror jag inte söktjänsterna kommer förändras i någon större utsträckning, iallafall inte den närmaste framtiden. Möjligtvis att man kommer vilja ha ett alternativ att söka lokalt och att den funktionen, vilken till viss del redan finns idag, utvecklas och används inom fler områden.
Själv skulle jag vilja se att det kommer tex en söktjänst som underlättar vid sökandet av alla slags manualer. Både korta manualer som hur man sätter ihop en speciell Ikea möbel, men först och främst hade jag velat se att verkstadsmanualerna, speciellt till äldre maskiner hade vart mer lättillgängligt. För att uppnå detta måste man nog dock scanna in och skapa en stor databas, vilket även väcker frågetecken kring upphovsrätten vilken jag nämnde tidigare. För denna tjänst hade jag iallafall kunnat tänka mig att betala åtminstone kring en hundralapp i månaden för samt även betala för vissa speciella manualer som innehåller mer komplicerad information