Säkerhet på internet
Då mer och mer av våra liv på ett eller annat sätt går genom datorer och elektronik i dagens sämhälle gör att man i större grad, naturligt nog, blir tvungen att skydda sig från skadliga elektroniska attacker och virus.
Hur gör man då för att skydda sig?
Ja enda sättet att vara helt skyddad är att helt enkelt aldrig koppla upp sig mot internet, men det extrema tilltaget behöver man naturligtvis inte ta till i normala.
Men det som man inom rimliga gränser kan göra är att se till att man har och håller ett antivusprogram som t.ex Avast, Norton, McAfee installerade och uppdaterade samt att man har en brandvägg på sin dator. Brandväggen kan man nästan se som en grind som hindrar obehörig trafik och antiviruset som detektiver som håller koll och slänger ut eller placerar skadlig kod i karantän när de hittar något misstänkt.
Givetvis finns det alltid de som försöker kringgå dessa säkerhetssystem, ens egna vanor på internet påverkar även den vilken risk man har att bli drabbad av virus eller annan skadlig kod. Laddar man ofta hem filer från en ej kontrollerad källa samt öppnar många pop-up's och liknande blir det större tryck och krav på säkerhetssystemen samt större risk att man råkar ut för någon kod som lyckas kringgå dessa helt obemärkt.
En annan potentiell risk att bli utsatt för någon form av skadlig kod är genom epost, man ska därför ej öppna e-post som verkar skum på något sätt eller där man inte vet vem avsändaren är.
Har man otur kan även ens e-postadress hamn i ett så kallat spamregister och man får då en massa spam, som är en form av olaglig reklamutskick där reklamen skickas ut till så många e-postadresser registret kan få tag i, dessa spammeddelande innehåller ofta även någon form av virus.
Det säkraste sättet att undvika att bli drabbad av spam är att helt enkelt ha två e-postadresser, ett man använder sig när man registrerar sig på olika websidor och liknande och ett man endast ger ut till personer man känner.
Säkra betalningar
När man handlar på internet är det bra att ha några saker i åtanke innan man slår till och skickar iväg pengar, listar här nedan några bra punkter man bör tänka på.
- Kolla först och främst upp om företaget är seriöst samt om det använder någon form av säkerhetssystem
- Kolla upp produkten så att andra som köpt samma produkt är nöjda samt även priset för att avgöra om erbjudandet är för bra för att vara sant, vilket de i de fallen de verkar vara oftast även är.
- Tillkommer några kostnader utöver priset på produkten såsom frakt, tullavgift eller expeditionsavgifter?
- Vilka är leveransvillkoren
- Betala inte i förskott utan att vara helt säker på att säljaren är seriös, med t.ex faktura har man större möjlighet att slippa betala vid en tvist
- Lämna aldrig ut några kontouppgifter om du inte ska köpa något
- Är det ett företag eller privatperson du handlar utav? Köparens skydd skiljer sig väsentligt åt beroende på ifall det är en privatperson man köper något från